I karantene - kva gjer eg då?

Klikk for stort bilete Mostphotos -Michael Erhardsson Mange nærkontakter er i karantene i Sande for tida. Kva gjeld då? - Karantene i 10 dagar frå det tidspunktet du hadde kontakt med ein smitta person, er svaret på dette. Er du i det minste tvil om du kan ha symptom, skal du bestille tid for ein test. 

Smittekarantene

Når du er i smittekarantene er du pliktig i å sette deg inn i reglane som gjelder for gjennomføringa av karantena:

Her er det Folkehelseinstituttet seier om karantene: 

Hvem som skal i smittekarantene?

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene i 10 døgn fra det tidspunktet kontakten med en smittet skjedde. Personer i smittekarantene bør teste seg. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt

 • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter, eller
 • direkte fysisk kontakt, eller
 • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)

Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

Hvordan gjennomføre smittekarantenen

Når du er i smittekarantene skal du:

 • Oppholde deg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted.
 • Holde økt avstand til andre voksne i husstanden.
 • Ikke gå på jobb, skole eller barnehage.
 • Ikke foreta reiser innenlands.
 • Ikke oppsøke steder hvor det er vanskelig å holde nødvendig avstand til andre personer.
 • Ikke ta offentlig transport.
 • Ikke oppsøke offentlige steder, som butikker, apotek og kafeer. Om du ikke har andre alternativ, kan du gå på nødvendig ærender i butikk eller apotek. Sørg for å holde god avstand til andre.
 • Unngå å ha besøk. Barn skal ikke ha lekekamerater utover de som befinner seg i hjemmet.

Du kan gå tur ute, men hold god avstand til andre. Barn og unge bør ha mulighet til lek og det oppfordres til å gå ut å leke med barna minst en gang om dagen.

Mange butikker, vareleverandører og serveringssteder har gode løsninger for netthandel, hjemmelevering eller systemer for henting varer på en trygg måte.

Hovedpoenget er at du ikke skal smitte andre før du selv utvikler symptomer.

Hvor skal smittekarantenen gjennomføres?

Du skal gjennomføre karantenen i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted. Skal du være på et annet egnet oppholdssted enn hjemme ditt skal være mulig å unngå kontakt med andre, og du må ha enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering.

Opphold på steder du må dele toalett, kjøkken eller andre rom eller fasiliteter med andre personer enn dine nærmeste, godtas ikke som karantenested. Eksempel på dette er campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser, hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.

Studentboliger, hybler eller kollektiv kan være egnet som oppholdssted dersom dette er personens eget hjem. Dette gjelder ikke innreisende med midlertidig opphold i hybelhus. Man bør holde god avstand til de andre som bor der og bruke fellesareal minst mulig.

Les heile  artikkelen her